Подати скаргу
Закрити пошук
14.05.2020

Заява КЖЕ щодо публікації расистської колонки на “Радіо Трек”

Заява КЖЕ щодо публікації расистської колонки  на “Радіо Трек”

9 травня 2020 року на сайті рівненського “Радіо Трек” було опубліковано колонку Кості Культреґера “Неповнолітня в Тернополі зарізала студента-негра з Африки, який її ґвалтував? (5 ФОТО)”, у якій містяться численні расистські упередження.

У матеріалі йдеться про вбивство 24-річного студента з Демократичної Республіки Конго, яке сталося близько 4-ї ранку 9 травня у Тернополі і у вчиненні якого органи правопорядку підозрюють 17-річну мешканку Тернопільського району.

Хоча більш детальної інформації про причини і обставини злочину поліція не надала, про що зазначає і автор колонки (“Що сталося конкретно в Тернополі цієї ночі – нам достеменно невідомо”), в матеріалі міститься чимало ксенофобних тверджень і недостовірної інформації стосовно “негрів” і “арабів”, які, начебто, безкарно вчиняють зґвалтування в інших європейських країнах (“На благословенному Заході арабам та африканцям вже давно дозволено ґвалтувати білих дівчат”, “За подібні групові зґвалтування (навіть неповнолітніх) в Британії чи Швеції поліція вже давно нікого не судить, якщо тільки ґвалтівники – араби чи негри. У такому разі їх просто – чемно, толерантно та прогресивно – відпускають”). Такі твердження, окрім того, що є неправдивими, також є проявами “мови ворожнечі”, адже ведуть до криміналізації цілих етнічних груп.

При описі злочину автор знову недоречно звертає увагу на колір шкіри вбитого конголезця і підозрюваної у вбивстві (“Виглядає, що біла юна (неповнолітня) українка зарізала чорношкірого студента-негра із Африки”), а також висловлює нічим не підтверджене припущення щодо згвалтування, яке могло мати місце (“Чомусь ніхто не запитує: яким це боком – неповнолітня до африканця? Чи не ґвалтував він її?”).

Крім того, з метою посилення негативного ставлення до темношкірих громадян матеріал насичений посиланнями на інші новини, заголовки яких містять прояви мови ворожнечі, зокрема згадки про африканських студентів у принизливому або образливому кримінальному контексті, а також міркування про “привілейованість” цієї групи чи непропорційну перевагу у порівнянні із місцевим населенням (“Про конголезців у Тернополі вам, можливо, цікаво буде прочитати ще й таке: Темношкірі студенти у Тернополі живуть краще, ніж можна уявити”, “Або таке: Негр-студент із Конго покусав міліціонера в Тернополі”, “Виглядає, що конголезькі студенти почуваються в Тернополі – королями. Аж поки їм не починають чинити опір неповнолітні дівчата”).

Крім того, у колонці неодноразово використовується слово “негр”, яке є застарілим етнонімом, неввічливими та політично некоректними і розглядається як принизливе, образливе та расистське в сучасній мові. За даними моніторингів злочинів на ґрунті нетерпимості, який ведуть правозахисні організації, саме це слово часто вживається при здійсненні нападів та публічних образ щодо вихідців з країн Африки в Україні, а отже, вказує на негативну конотацію, яка транслюється.

В кінці матеріалу редакція “Радіо Трек” зазначає, що це авторська колонка і що думки, оцінки та спостереження – авторські. З огляду на це Комісія з журналістської етики нагадує, що жанр матеріалу не є “індульгенцією”, а ЗМІ несуть відповідальність за мову ворожнечі і не повинні її публікувати ні у вигляді колонок, ні у вигляді новин чи матеріалів інших жанрів.

КЖЕ звернулася до “Радіо Трек” щодо цієї публікації і отримала таку відповідь (орфографію збережено): “Радіо Трек свято дотримується принципів Свободи Слова. Тут кожен завжди міг, може і зможе говорити те, що вважає за потрібне – в межах Українського законодавства. Будь-які спроби затикати людям рота в стилі «1984», що їх Ви намагаєтеся нам накидати, ніяк не похитнуть нашої відданості: Здоровому глузду, Науковим законам природи, українському слововжитку, Демократії, правам людини та Свободі Слова”. 

У зв’язку з цим комісія нагадує, що свобода слова не передбачає можливість поширення ненависті і розпалювання ворожнечі стосовно різних етнічних груп, а національні та міжнародні стандарти допускають можливість її обмеження, зокрема, в цілях недопущення розповсюдження мови ворожнечі. 

Небезпека мови ворожнечі в журналістиці є загально відомою. В багатьох частинах світу мова ворожнечі призвела до трагічних наслідків. Наприклад, у нацистській Німеччині або під час конфліктів в Руанді та Кенії декотрі медіа перетворилися на агентів поширення пропаганди та розпалювання конфлікту, що вело до актів масового насильства щодо певних етнічних груп.

Розглянувши даний матеріал, Комісія із журналістської етики констатує порушення ст. 15 (Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання) і ст. 6 (Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста) Кодексу журналістської етики та висловлює громадський осуд рівненському онлайн-виданню “Радіо Трек”. Цей матеріал розпалює ворожнечу стосовно темношкірих людей і може провокувати аудиторію на вчинення злочинів на ґрунті ненависті, спалахи агресії та насильства. 

Комісія з журналістської етики закликає ЗМІ дотримуватися професійних стандартів під час висвітлення злочинів, фігуранти яких є представниками різних етнічних груп. Зокрема, КЖЕ радить журналістам та редакціям: 

  • не робити непотрібних акцентів на національності / етнічному походженні підозрюваних та жертв;

  • уникати сенсаційності, що ґрунтується на стереотипах та упередженнях;

  • обирати нейтральний стиль подачі, використовуючи інформацію з різних джерел;

  • використовувати збалансовані аргументи та уникати дискримінаційних слів та висловлювань;

  • перевіряти інформацію і залучати експертів з теми, особливо, якщо це стосується злочинів чи криміналу.

Поділитись