Подати скаргу
Закрити пошук
17.02.2021

«Саморегулювання – це про право громадськості вимагати професійної поведінки від медіа», – Джилліан МакКормак

«Саморегулювання – це про право громадськості вимагати професійної поведінки від медіа», – Джилліан МакКормак

9 лютого 2021 року Комісія з журналістської етики за підтримки «Медійної програми в Україні», яку реалізовує Internews Network, провела практичну лекцію «Все про новини, яким довіряють».

До розмови із Мариною Сингаївською, заступницею генерального директора ІА «Укрінформ» долучились понад 100 учасників та учасниць в режимі реального часу на платформі Zoom, ще 58 дивились обговорення на сторінці Комісії у Фейсбук.

З привітальним словом до аудиторії звернулась Джилліан МакКормак, директорка Internews в Україні. Вона подякувала Комісії з журналістської етики за запрошення та наголосила, що Internews працює в Україні з середини 90-х років, а тема цієї розмови обговорюється з партнерами вже з перших днів роботи організації, яку Internews здійснює на підтримку розвитку професійних та незалежних медіа в Україні.

Джилліан МакКормак також розповіла історію, як наприкінці 90-х – на початку 2000-х років вона запросила Клод-Жана Бертрана, професора університету Пантеон-Ассас Парижу, виступити на конференціях в Україні з цієї теми. Він був скарбницею усіх знань, які були доступні на той момент на тему, яку він любив називати «системою підзвітності медіа». Французький професор вивчив кожен Кодекс журналістської етики, які міг знати у світі.

«Для нього саморегулювання було не про покарання окремих журналістів за їхні значні провини, а про інструмент, за допомогою якого громадськість мала б право вимагати професійної поведінки від медіакомпаній. Він часто давав приклад, коли у 80-х років французька громадськість підштовхнула новообраний соціалістичний уряд до скасування держмонополії на мовлення, яке було заблоковане протягом попередніх 23 років усіма попередніми правими урядами. Це звільнення ринку значно покращило якість і надійність новин. Але ми знаємо, що вихід приватних медіакомпаній на раніше обмежений ринок не є магічним рішенням для поліпшення якості новин. Але це був тільки початок», – розповіла директорка Internews в Україні.

На думку Джилліан МакКормак, зараз ми все ще долаємо той виклик, про який говорив Бертран понад 20 років тому. Адже непрофесійна поведінка медіа шкодить довірі людей до інформації. Він вважав, що найгірше, що може статися з медіа – це заохочувати політиків і дозволяти їм думати, що галузь не може регулювати сама себе і тому вона повинна регулюватися новими законами.

«Ми всі знаємо, що не можемо очікувати, що політики будуть писати закони, які служать інтересам громадськості більше ніж своїм власним. Як приклад – політики, здається, завжди думають, що ми хочемо більше бачити їх по телевізору, але це не так. Саме тому, Internews, як організація, і я особисто, підтримуємо існування таких організації як Комісія з журналістської етики і аплодуємо її членам, які приділяють свій час її роботі», – підсумувала Джилліан МакКормак.

Поділитись