Подати скаргу
Закрити пошук
21.01.2021

Комісія з журналістської етики підписала Меморандум про просвіту прокурорів

Комісія з журналістської етики підписала Меморандум про просвіту прокурорів

Комісія з журналістської етики, як орган саморегуляції журналістів та редакцій в Україні, не тільки розглядає скарги на порушення журналістської етики, але й займається просвітою. Саме тому,  21 січня 2021 року Комісія підписала Меморандум про співпрацю з Тренінговим центром прокурорів України. 

Олексій Погорелов, голова ВГО “Комісія з журналістської етики”, президент Української асоціації медіа-бізнесу (УАМБ), який підписував Меморандум, зазначив: “Саморегуляція – важливий механізм для усіх його учасників. Так, він поки що незвичний для української практики, і тому дуже важливо докладати зусиль для його впровадження в життя. Коли прокурор розуміє як працює журналіст і чим керується у своїй роботі, і коли журналіст дотримується етичних стандартів, готуючи матеріал до оприлюднення – виграє аудиторія. А коли сторони вирішують суперечку з метою покарання винного – аудиторія навряд чи виграє, адже матеріал вже оприлюднений. Та й про силове вирішення суперечки – не найцікавіші матеріали”.  

“Тому підписання цього Меморандуму, маю надію, дозволить поступово перевести частину суперечок в площину саморегулювання. Підставою так вважати є той факт, що цей Меморандум КЖЕ та Тренінговий центр прокурорів України підписують після періоду співпраці, тобто в розвиток відносин, які показали свою ефективність“, – додав він. 

Зі свого боку, директорка Тренінгового центру прокурорів України Олеся Отраднова наголосила, що центр отримав схвальні відгуки після тренінгів, які раніше проводила Комісія. “Взагалі прокурорів необхідно тренувати спілкуватися з журналістами, зокрема і тому, як реагувати на їхні запити. Прокурорам, дійсно, не вистачає такої інформації, відповідних навичок”, – переконана вона. 

Нагадаємо, що раніше Світлана Остапа, членкиня Комісії, заступниця шеф-редактора “Детектор медіа” та голова Наглядової ради “Суспільне мовлення” провела лекцію для Тренінгового центру прокурорів України з питань журналістської етики і стандартів. Під час лекції прокурори дізналися про права та обов’язки журналістів відповідно до законодавства, роботу Комісії, медійну реформу, а також переглянули фільм «Нарадча кімната» Слідства.інфо. Учасники і учасниці тренінгу відмітили, що стикалися з перекручуванням своїх коментарів у ЗМІ. Вони також підтвердили свою готовність у разі повторення таких ситуацій звертатися до Комісії.

Комісія продовжить свою роботу в напрямку просвіти прокурорів, а також відкрита до співпраці з іншими державними органами та громадськими організаціями. 

Поділитись