Подати скаргу
Закрити пошук
29.10.2020

Дотримання Кодексу етики українського журналіста під час виборчих перегонів в місцевих онлайн-медіа

Дотримання Кодексу етики українського журналіста під час виборчих перегонів в місцевих онлайн-медіа

З 7 вересня по 25 жовтня 2020 року тривав моніторинг висвітлення у медіа місцевих виборів в Україні 2020 року, який проводила коаліція громадських організацій, що включає «Комісію журналістської етики», «Платформу прав людини», «Український інститут медіа та комунікації», «StopFake» (Україна) та «Асоціацію «Жінки в медіа».

Метою моніторингу є інформування громадськості про поведінку ЗМІ під час виборчої кампанії і стимулювання дискусії щодо об’єктивності та якості їх роботи з висвітлення виборчих перегонів та сприяння їх дотриманню міжнародних стандартів та кращих практик щодо свободи вираження поглядів та незалежності медіа. Окрім того, результати моніторингу сприятимуть більш чесному та неупередженому висвітленню виборчого процесу в Україні загалом, а також важливим змінам й поліпшенню висвітлення майбутніх виборів.

Комісії з журналістської етики здійснювала аналіз скарг на дотримання Кодексу етики українського журналіста під час виборчих перегонів в місцевих онлайн-медіа. 

Моніторинг показав:

  • 68 випадків, які містили ознаки порушень Кодексу етики українського журналіста за період 5-25 вересня 2020 року;

  • 57 випадків, які містили ознаки порушень Кодексу етики українського журналіста за період 26 вересня – 9 жовтня 2020 року;

  • 125 матеріалів загально, які містили ознаки порушень Кодексу етики українського журналіста.

  • 5 рішень винесла Комісія з журналістської етики, інші на опрацюванні.

Найчастіше медіа порушували такі пункти Кодексу етики українського журналіста:

Більше на сайті Комісії в розділі «Вибори» http://www.cje.org.ua/ua/elections

Поділитись