Подати скаргу
Закрити пошук
27.01.2020

Заява Комісії з журналістської етики щодо законопроєкту про дезінформацію

Заява Комісії з журналістської етики щодо законопроєкту про дезінформацію

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) вимагає від уряду та Міністерства культури, молоді та спорту зняти з розгляду так званий законопроєкт щодо дезінформації та розпочати процес підготовки законодавчих змін з нуля. У тому вигляді, в якому представлені законодавчі ініціативи, вони неприйнятні, порушують базові принципи незалежності ЗМІ та саморегулювання журналістів.

КЖЕ заявляє про рішуче відмежування від законопроєкту, представленого МКМС,  і не бачить жодної можливості його доопрацювання чи покращення за результатами обговорення.

КЖЕ нагадує уряду, що разом з журналістськими та галузевими організаціями зробила значну частину роботи щодо плану і програми, як врегулювати питання національних прескарт, підвищити відповідальність журналістів у межах справжнього саморегулювання. Цей складний шлях не може бути зруйновано підміною понять, створенням псевдосаморегуляції чи введенням органів державного контролю за діяльністю журналістів, що мають повноваження органів цензури.

Ми наголошуємо, що не можна поєднувати в одному законопроєкті відповідальність за дотримання професійних стандартів, та відповідальність за дії осіб проти держави. Перше має регулюватись через журналістські організації, а друге – відповідальність правоохоронних органів. Саме таке розмежування має покласти край спекуляціям та спробам ввести приховану цензуру, та ще й руками журналістів.

Ми усвідомлюємо, що окремі журналісти та власники ЗМІ  зловживають свободою слова, і готові робити усе належне, аби мінімізувати наслідки такого зловживання. Проте ми свідомі того, що у вільному та демократичному суспільстві свобода слова важливіша, ніж чистота рядів журналістського цеху. Спроби загнати усіх журналістів в єдину організацію, нав’язати єдині стандарти, карати за будь-які відхилення від “партійної лінії” – матимуть ще гірші наслідки, ніж ті, які ми зараз маємо через безвідповідальність окремих журналістів.

Ми також абсолютно не підтримуємо ту роль Уповноваженого з питань інформації, яка прописана в законопроєкті. На наш погляд, цей Уповноважений має стати на захист чесних та професійних журналістів і мати відповідні повноваження: допомагати редакціям та журналістам отримувати інформацію, захищати від переслідування, вчасно реагувати на загрози життю та здоров’ю журналістів.

Викликає велике занепокоєння і запровадження кримінальної відповідальності за дезінформацію. Як показує світовий досвід, застосування відповідальності є ефективним лише у крайніх випадках, однак це не може виступати системною зброєю проти дезінформації. Натомість потрібно розвивати суспільне мовлення, ефективно застосовувати антимонопольне законодавство, боротися із «джинсою», обмежувати пряму та непряму політичну рекламу та розвивати інструменти протидії мові ворожнечі, за що можуть застосовуватися й відповідні покарання, оскільки дезінформація доволі часто спрямована саме на це.

КЖЕ разом з усіма партнерськими організаціями готова долучитися до розробки законодавства, що зробить засоби масової інформації в Україні справді вільними, незалежними та відповідальними. Такі зміни вкрай необхідні для захисту нашої професії та свободи слова від численних спроб перетворити журналістів на пропагандистів, а ЗМІ – на засоби масової дезінформації.

Контакти: cje.info@gmail.com

Поділитись