Подати скаргу
Закрити пошук
19.07.2019

Заява Комісії з журналістської етики щодо висвітлення журналістами і редакціями чутливих тем

Заява Комісії з журналістської етики щодо висвітлення журналістами і редакціями чутливих тем

Комісія з журналістської етики, як орган саморегуляції роботи журналістів та редакцій, занепокоєна та засуджує використання мови ворожнечі в засобах масової інформації.

Звертаємо увагу журналістів, що згідно з п.15 Кодексу етики українського журналіста ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу. Необхідно утримуватися від натяків або коментарів, що стосуються фізичних недоліків чи хвороб людини, уникати вживання образливих висловів, ненормативної лексики.

Зокрема, 18 липня 2019 року о 08:19 на сайті інтернет-видання «Карачун» в розділі «Новости Славянска» було опубліковано матеріал під назвою «Парад педерастов в Славянске: ответ городского совета». 

Новина у заголовку містить образливу лексику по відношенню до ЛГБТ-спільноти, зокрема використання слова “педераст” не є коректним та носить дискримінаційний характер. Крім того, повідомлення підписане як «Слов’янська міська рада», однак не наведено від імені кого конкретно подається ця інформація. Більше того, матеріал містить інформацію, що «В мережі інтернет поширюється інформація щодо проведення у Слов’янську 25-26 серпня параду рівності спільнотою «ЛГБТ Актив Україна», тобто у ньому не вказано, чи це повідомлення взяте із достовірних джерел. Також у повідомленні відсутня думка громадських організацій, які опікуються правами ЛГБТ-спільноти в Україні, що робить цей матеріал незбалансованим.

Водночас, в цілому Комісія з журналістської етики відмічає прогрес в питанні толерантності журналістів та ЗМІ до дискримінованих груп в Україні, а саме ЛГБТ-спільноти. Зокрема, як показав моніторинг Інституту масової інформації у червні 2019 року, ЗМІ вживали більш коректну термінологію щодо прайду, ніж минулого року (цього року не було зафіксовано жодного випадку некоректної термінології).

Радимо при підготовці журналістських матеріалів використовувати посібник ГО «Інсайт» «Как правильно писать о ЛГБТ. Курс для журналистов». А також пройти безкоштовний онлайн курс «Як писати про ЛГБТ: Курс для журналістів» на платформі «Прометеус».

Комісія з журналістської етики нагадує засобам масової інформації, що у всіх чутливих випадках варто керуватися Кодексом етики українського журналіста, а також звертатися до Комісії за роз’ясненнями чи порадами.

 

 
Поділитись