Подати скаргу
Закрити пошук
25.01.2021

Пояснення ТСН “1+1” щодо висвітлення інциденту з підпалом хлопця з Бердянська

Пояснення ТСН “1+1” щодо висвітлення інциденту з підпалом хлопця з Бердянська

До Комісії з журналістської етики 23 грудня 2020 року надійшла скарга Олени Голуб на матеріали, поширені чотирма онлайн-медіа 2 грудня 2020 року, у яких висвітлювався інцидент з підпалом хлопця з міста Бердянськ.

Серед матеріалів, що оскаржувався був матеріал Інтернет-видання «ТСН» «”Хотіли трохи облити і одразу загасити”: хлопчик з Бердянська, якого підпалили товариші, розповів подробиці (відео)» від 2 грудня 2020 року, доступний за посиланням.

На думку заявниці, виданнями було порушено вимоги пункту 18 Кодексу етики українського журналіста.

12 січня 2021 року Комісія звернулася з листом до «ТСН» з проханням надати коментарі щодо вказаної публікації та зазначених у скарзі аргументів. Відповіді на звернення отримані не були. Втім, після відправлення листа Інтернет-видання «ТСН» відредагувало новину, прибравши посилання на відео та пост волонтерки, видаливши коментарі різних користувачів соцмереж щодо інциденту, а також замалювавши обличчя дитини на фото, яким ілюструється публікація. Попередня версія матеріалу також доступна у кеші Google.

21 січня 2021 року Комісія з журналістської етики оприлюднила рішення по вказаній справі. Зважаючи на реакцію видання щодо видалення або модифікації матеріалів, Комісія висловила «ТСН» дружнє попередження та закликала медіа ретельно підходити до висвітлення нещасних випадків за участі неповнолітніх осіб.

24 січня 2021 року Комісія з журналістської етики отримала листа від “ТСН” 1+1 з поясненнями. Публікуємо повний текст листа. 

Поділитись